Microsoft radi na novom operativnom sistemu

Ići dole

Microsoft radi na novom operativnom sistemu

Počalji od Hostile taj Pet 08 Avg 2008, 02:37

Pod imenom Midori

Microsoft već neko vrijeme želi raditi nešto drugo osim Windowsa i Bill Gates smatra taj projekat toliko važnim da je lično izabrao Erica Ruddera, bivšeg šefa Microsoftovog server i business tool odjela, kao vođu projekta.

Detalji još uvijek nisu najjasniji, ali nam je jedan izvor potvrdio ono što smo do sada nalazili na Internetu. Novi operativni sistem je nazvan Midori i dijelom je baziran na razvoju Singularity OS-a i alata.

Midori je dizajniran da radi na native x86, x64 i ARM hardveru, kao i za korištenje Windows Hyper-V hypervisora ili čak preko samog Windows procesa.

Trenutni plan je da Midori aplikacije koegzistiraju i rade sa postojećim Windows aplikacijama. Naravno, biće omogućeno i prelaženje na native Midori aplikacije.

Microsoft se fokusira na non-blocking, object-oriented framework API za OS koji bi predstavljao drastičan odmak od Windows GUI modela kada je u pitanju prezentacijski nivo. Razvoj aplikacija će se raditi pomoću .NET programskih jezika.

Prednost bi bile bolje performanse jer aplikacije ne bi morale updateovati zaslon samo sa po jednim threadom, što bi omogućilo bolje performanse na današnjim procesorima sa više jezgri.

Kompletan proces rada na operativnom sistemu, koji ima itekako uspješnog prethodnika, sigurno mora predstavljati veliki izazov, ali Microsoft smatra Midori sistem pravom kompjuterskom strategijom za budućnost.http://www.itx.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=7119&Itemid=1
avatar
Hostile
Moderator
Moderator

Broj poruka : 858
Lokacija : Sabac
Datum upisa : 08.03.2008

http://hlmaster.blogspot.com

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu